Innerlijke Vrede

Werkelijke innerlijke vrede ligt voorbij de ervaring van geluk, omdat geluk een staat is, die altijd onderhevig is aan de verschijnselen in de buitenwereld. Er zijn altijd bedreigingen die het geluk wel eens om zeep kunnen helpen, dus het geluk moet beschermd worden tegen ongemak, want dat willen we vooral vermijden. En zo zijn we druk bezig met geluk wensen, geluk zoeken, geluk ervaren, geluk beschermen..

Daaraan voorbij kun je in het domein van vrede komen, daar waar niets bevochten, beschermd of veroverd hoeft te worden. Dat is de plek waar je aanwezig mag zijn bij alle ongemak, die er altijd is. Dat is de plek waar voldoening mag stromen, simpelweg omdat je niets hoeft te bereiken of jezelf op een manier voor te doen waarvan je denkt dat de omgeving van je verwacht en die het geluk mogelijk dichterbij brengt.

Al je identiteiten los laten, je ambities, je inspanningen om iets te bereiken, totdat je helemaal naakt en ontredderd bent, tot je je volledig kwetsbaar en onbeschermd voelt, de meest angstige staat van zijn durft te omarmen.

Allereerst verschijnen alle demonen, die je dacht te hebben overwonnen in de ruimte die er ontstaat doordat je niets of niemand meer hoeft te zijn. Je neiging is om terug te grijpen naar de veiligheid van je maskers, bekende rollen, waarvan je weet dat ze je altijd hebben gered.

In plaats daarvan blijf je staan in je naakte wezen en laat ze komen, de demonen die er altijd al waren. Je deugt niet en alles wat je probeert zal altijd mislukken, je bent eigenlijk een levende mislukkeling, je kan er beter niet zijn ….en alle variaties op dit thema.

Je laat ze uitrazen, die demonen, ondanks je angst, je tomeloze paniek, de pijnen in je lijf, je laat ze komen en langzaam worden ze stil, gaan ze zwijgen en dan is er opeens rust, is er stilte en voel je diep van binnen een vlammend vuurtje, een lichtschijnsel waar je eerst niet in durft te geloven. Het is vast het zoveelste bedrog om je weg te leiden van je essentie, maar dan ga je de mogelijkheid van werkelijke innerlijke vrede inzien.

Alleen al die mogelijkheid voelen, is de poort en het pad dat je mag betreden om in een staat van tevredenheid te belanden, waar harmonie en liefde zijn, waar je de eenheid voelt met het leven zelf, want eigenlijk is dat het enige dat er toe doet. Je openen voor het leven zelf.

Ik wens een ieder die dit leest Innerlijke vrede, liefde en harmonie in dit komende jaar.

Volgende
Volgende

naakter dan naakt