Verpreutsing of grensoverschrijding?

Ik ben opgegroeid tijdens de seksuele revolutie in de jaren zeventig, hoewel deze revolte meer ten gunste van het manlijk geslacht was dan een bevrijding voor de vrouwen.

Was het voor die tijd al normaal, dat een vrouw haar mond hield en haar benen wijd als de man dat wilde, nu werd je openlijk een bitch of cockteaser genoemd als je in ging op verleidelijke avances en uiteindelijk terugkrabbelde.

Het is zo’n grijs gebied.

Wanneer is het oké en wanneer not done om te verleiden en door te tasten of hoe ver speelt het meisje haar spel van verleiding? Je maakt die mannen gek door in zulke korte rokjes te lopen riep mijn moeder vertwijfeld en als je een vinger geeft pakken ze je hele hand.

In eerste instantie leek het me niet zo ernstig dat Jeroen Rieberger tegen een meisje zei dat ze een lekker kontje heeft. Ik kan me ook nog voorstellen, dat er erotische spanningsvelden zijn tussen kandidaten en medewerkers, maar binnen een systeem van machtsverhoudingen moet je erg oppassen met wat je zegt en doet. Dan is er echt sprake van grensoverschrijding.

Ik kan me dat erotische spel maar al te goed herinneren toen ik zelf nog deelnam aan theaterproducties. Van regisseur tot acteur, tot ontwerper, soundengineer. Het is een wereld van creativiteit waar de erotiek als een verleidelijke slang doorheen glibbert, wat niet wil zeggen, dat het allemaal maar kan en mag.

Waar ligt de grens?

Ik kan me herinneren dat in de jaren zeventig een vrouwengroep actie voerde. Ze noemde zich “Tegen haar wil”, maar wanneer is iets tegen je wil? In eerste instantie vind je het leuk, opwindend, spannend, je voelt je gevleid, gezien, bevoorrecht. Je speelt het spel en bijna zonder dat je het merkt, gaat de ander over je grens. Als je tegenstribbelt, zegt hij, dat je niet zo suf moet doen, want je wil dit toch. Kom op zeg, doe niet zo preuts.

Je laat het toe en achteraf denk je dat het je eigen schuld is. Deels is dat ook zo en deels is dat niet zo. Nee zeggen, een grens aangeven. Zo extreem moeilijk!

En moeten we het die mannen dan massaal kwalijk gaan nemen, dat zij over die grens gaan, die niet duidelijk wordt aangegeven?

Als een meisje nee zegt, bedoelt ze nee en is het niet stiekem een ja. Maar ze zei op zo’n manier nee, dat je een ja eronder voelde, een twijfelachtig nee, een nee met een hunkering eronder. Ik weet het, want ik heb vaak genoeg nee gezegd, terwijl ik eigenlijk een ja voelde.

Seks is lekker, seks is spannend en opwindend. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar je machtspositie gebruiken om je seksuele verlangens erdoor te drukken is grensoverschrijdend. Dat is en blijft zo. Altijd!

 

 

Vorige
Vorige

Er verdwijnen kinderen

Volgende
Volgende

Dankbaarheid